ADHD og dit barn: se efter tegn

Det er normalt for børn at skælde, får alt for ophidset, eller gøre ting uden at tænke over hvad der vil ske senere. Men disse ting kan også være tegn på Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Kun din læge kan sige med sikkerhed, om dit barn har det. Dine svar på disse spørgsmål vil hjælpe dig med at beslutte, om du skal ringe til børnelæge.

Det er svært at vide, om dit barn er mere distraheret, wiggly eller glemsom end andre børn (de er alle lidt ligesom en gang imellem!). Det er derfor, lærerne er ofte en god sporvidde. De ser hende i forskellige situationer, end du gør, og de kan sammenligne hende med andre børn. Så er opmærksomme, hvis en lærer fortæller dig, at dit barn ikke kan synes at følge reglerne, er mere forstyrrende end andre, eller har en hårdere tid på at fokusere end hendes venner.

Børn med ADHD kan have svært ved at komme sammen med andre, fordi de ikke kan læse folks følelser og stemninger. Venner kan blive vred på dem, eller få deres følelser såret, fordi de kan handle uden at tænke.

Den mest almindelige form for ADHD er “hyperaktiv-impulsiv” type. Hvis dit barn har det, vil hun vride, skælde, taler meget, og har svært ved at vente (for hendes tur, eller noget andet!). Men hvis hun har den “uopmærksomme” type af ADHD, vil hun dagdrømmer meget, kan også pakket ind i sine egne tanker til at høre dig, og ofte synes som hun ikke kan fokusere. Fordi hun er så stille, kan hverken du eller hendes lærere nogensinde indser hun har ADHD.

Hvis dit barn ikke reagerer, når du taler med hende eller endda synes at lægge mærke til du er der, kan du spekulerer på, om hun er tunghør. Eller hvis hun bare ignorerer dig. Sandheden er, hvis hun har uopmærksom type ADHD, kan hun være så distraherede hun bare ikke klar over at du taler med hende.