agorafobi

Agorafobi (ag-uh-Ruh-FOE-være-uh) er en form for angst, hvor du frygter og ofte undgå steder eller situationer, der kan forårsage dig til at gå i panik og gøre dig føle fanget, hjælpeløse eller flov.

Med agorafobi, du er bange for en faktisk eller forventet situation, såsom at bruge offentlig transport, er i åbne eller lukkede rum, stå i kø eller er i en menneskemængde. Den angst er forårsaget af frygt for, at der ikke er nogen nem måde at undslippe eller søge hjælp, hvis intens angst udvikler sig. De fleste mennesker, der har agorafobi udvikler det efter at have en eller flere panikanfald, får dem til at frygte et angreb og undgå det sted, hvor den fandt sted.

Panikangst og agorafobi

Mennesker med agorafobi har ofte svært ved at føle sig sikker i ethvert offentligt sted, især hvor skarer samles. Du kan føle, at du har brug for en ledsager, såsom en slægtning eller ven, til at gå med dig til offentlige steder. Frygten kan være så overvældende, at du kan føle i stand til at forlade dit hjem.

Hvornår skal se en læge

Agorafobi behandling kan være en udfordring, fordi det som regel betyder at konfrontere din frygt. Men med samtaleterapi (psykoterapi) og medicin, kan du slippe den fælde agorafobi og leve et mere behageligt liv.

Hvad du kan gøre

Typiske agorafobi symptomer omfatter

Hvad de kan forvente fra din læge

Derudover kan du få tegn og symptomer på en panik angreb, såsom

Nogle mennesker har en panikangst foruden agorafobi. Panikangst er en form for angst, hvor du oplever pludselige anfald af ekstrem frygt for, at nå et højdepunkt inden for et par minutter og udløser intense fysiske symptomer (panikanfald). Du tror måske, at du helt taber kontrollen, at få et hjerteanfald eller endda dø.

Frygt for en anden panik angreb kan føre til at undgå lignende situationer, eller det sted, hvor den fandt sted i et forsøg på at forhindre fremtidige panikanfald.

Agorafobi kan alvorligt begrænse din evne til at socialisere, arbejde, deltage i vigtige begivenheder og endda styre detaljerne i dagligdagen, såsom at køre ærinder.

Lad ikke agorafobi gør din verden mindre. Ring til din læge, hvis du har symptomer.

Under panikangst eller andre fobier, eller oplever stressende livsbegivenheder, kan spille en vigtig rolle i udviklingen af ​​agorafobi.

Agorafobi normalt starter før alder 35, men ældre voksne kan også udvikle det. Kvinder er diagnosticeret med agorafobi oftere end mænd er.

Ud over at have panikangst eller andre fobier, agorafobi risikofaktorer omfatter

Agorafobi kan i høj grad begrænse dit livs aktiviteter. Hvis din agorafobi er alvorlig, kan du ikke engang være i stand til at forlade dit hjem. Uden behandling, nogle mennesker bliver bundet til hjemmet i årevis. Du må ikke være i stand til at besøge med familie og venner, gå i skole eller arbejde, køre ærinder, eller deltage i andre normale daglige aktiviteter. Du kan blive afhængige af andre for hjælp.

Agorafobi kan også føre til eller være forbundet med

Hvis du har agorafobi, kan du blive alt for bange eller flov over at gå til din læge kontor. Overveje at starte, i stedet, med et telefonopkald til din udbyder. Nogle behandlere, især mental sundhed eksperter, der specialiserer sig i agorafobi og angst, kan være i stand til at tilbyde dig muligheder, der er mindre stressende end at møde i et kontor.

For at forberede din udnævnelse, lave en liste over

Psykoterapi

Medicin

Spørg en betroet familiemedlem eller en ven til at gå med dig til din udnævnelse, hvis det er muligt, for at hjælpe dig med at huske oplysninger.

Forbered spørgsmål at spørge din læge, så du kan få mest ud af din udnævnelse. For agorafobi, nogle grundlæggende spørgsmål omfatter

Tøv ikke med at stille spørgsmål under din udnævnelse.

Være klar til at besvare din sundhedspleje udbyder spørgsmål kan efterlade tid til at gå over alle punkter, du ønsker at tale om i dybden. Vær forberedt på at besvare følgende spørgsmål fra din udbyder

Agorafobi er diagnosticeret baseret på tegn og symptomer, samt en dybdegående interview med din læge. Du kan også have en fysisk eksamen for at udelukke andre forhold, der kan være årsag dine symptomer.

For at blive diagnosticeret med agorafobi, skal du opfylde kriterierne i DSM (DSM-5), udgivet af American Psychiatric Association. Denne manual bruges af mental sundhed udbydere til at diagnosticere mentale tilstande og af forsikringsselskaber til at tilbagebetale for behandling.

Diagnostiske kriterier for agorafobi omfatte alvorlig frygt eller angst om to eller flere af følgende situationer

Disse situationer forårsage angst, fordi du er bange for du vil ikke være i stand til at undslippe, eller få hjælp, hvis du udvikler panik-lignende symptomer eller andre invaliderende eller pinlige symptomer.

Desuden diagnostiske kriterier for agorafobi indbefatter

Agorafobi behandling omfatter normalt både psykoterapi og medicin. Det kan tage lidt tid, men behandling kan hjælpe dig med at få det bedre.

Også kendt som samtaleterapi eller psykologisk rådgivning, indebærer psykoterapi arbejder med en terapeut til at reducere din angst symptomer. Kognitiv adfærdsterapi er en af ​​de mest effektive former for psykoterapi for angst, herunder agorafobi.

Generelt en kortvarig behandling, kognitiv adfærdsterapi fokuserer på at lære dig specifikke færdigheder til gradvist at vende tilbage til de aktiviteter, du har undgået på grund af angst. Gennem denne proces, dine symptomer forbedre som du bygge videre på din første succes.

Du kan lære

Hvis du har problemer med at forlade dit hjem, kan du spekulerer på, hvordan du kan muligvis gå til en terapeut kontor. Terapeuter, der behandler agorafobi vil være godt klar over dette problem. De kan tilbyde at se dig først i dit hjem, eller de kan møde dig i, hvad du overveje et sikkert sted (sikre zoner). De kan også tilbyde nogle sessioner over telefonen, via e-mail, eller ved hjælp af edb-programmer eller andre medier.

Kig efter en terapeut, der kan hjælpe dig med at finde alternativer til in-office aftaler, i det mindste i den tidlige del af din behandling. Du kan også vælge at tage en betroet slægtning eller ven til din udnævnelse, der kan tilbyde komfort og hjælpe, hvis det er nødvendigt.

Antidepressive og anti-angst medicin anvendes ofte til behandling af agorafobi og panik symptomer, som hyppigt ledsager agorafobi. Du skal måske prøve flere forskellige medikamenter, før du finder en, der virker bedst for dig.

Lægen sandsynligvis ordinere en eller begge af de følgende

Både starter og slutter et kursus af antidepressiva kan give bivirkninger, der synes ligesom et panikanfald. Af denne grund, din sundhedspleje udbyder sandsynligvis vil gradvist øge dosis under behandlingen, og langsomt sænke din dosis, når han eller hun føler du er klar til at stoppe med at tage medicin.

Visse kosten og urtekosttilskud hævder at have beroligende og angstdæmpende fordele. Før du tager nogen af ​​disse til agorafobi, tale med din læge. Selv om disse kosttilskud er tilgængelige uden recept, de stadig udgør mulige sundhedsrisici i nogle mennesker.

For eksempel urtekosttilskud kaldet kava syntes at være en lovende behandling for angst, men rapporter om alvorlige leverskader – selv med kort tids brug – forårsagede flere europæiske lande og Canada for at trække det ud af markedet. Food and Drug Administration har udsendt advarsler, men ikke forbudt salget i USA. Undgå at bruge kava indtil strengere sikkerhedsstudier er færdig, især hvis du har leverproblemer eller tage medicin, der påvirker leveren.

Leve med agorafobi kan gøre livet svært. Professionel behandling kan hjælpe dig med at overvinde denne lidelse eller bestyrer det effektivt, så du ikke bliver en fange til din frygt.

Du kan også tage disse skridt til at klare og omsorg for dig selv, når du har agorafobi

Der er ingen sikker måde at forhindre agorafobi. Men angst tendens til at stige mere du undgå situationer, som du frygter. Hvis du begynder at have mild frygt gå steder, der er sikker, så prøv at øve at gå til disse steder, før din frygt bliver overvældende. Hvis det er for svært at gøre på egen hånd, så spørg et familiemedlem eller en ven til at gå med dig, eller søge professionel hjælp.

Hvis du oplever angst vil steder eller har panikanfald, få behandling så hurtigt som muligt. Få hjælp tidligt til at holde symptomerne blive værre. Angst, ligesom mange andre psykiske tilstande, kan være sværere at behandle, hvis du venter.

besøge din læge