akut lymfatisk leukæmi

Akut lymfatisk leukæmi (ALL) er en type kræft i blod og knoglemarv – svampet væv inde knogler hvor blodlegemer er lavet.

Ordet “akut” i akut lymfatisk leukæmi kommer fra det faktum, at sygdommen udvikler sig hurtigt og skaber umodne blodceller, snarere end modne dem. Ordet “lymfatisk” i akut lymfatisk leukæmi refererer til de hvide blodlegemer kaldet lymfocytter, som ALLE påvirker. Akut lymfatisk leukæmi er også kendt som akut lymfoblastisk leukæmi.

Hvornår skal se en læge

Akut lymfatisk leukæmi er den mest almindelige form for cancer hos børn, og behandlinger resultere i en god chance for helbredelse. Akut lymfocytisk leukæmi kan også forekomme hos voksne, selvom chancen for helbredelse er stærkt reduceret.

Hvad du kan gøre

Tegn og symptomer på akut lymfatisk leukæmi kan omfatte

Hvad kan du forvente fra lægen

Lav en aftale med din læge eller dit barns læge, hvis du bemærker nogen vedvarende tegn og symptomer, der vedrører dig.

Hvad du kan gøre i mellemtiden

Mange tegn og symptomer på akut lymfatisk leukæmi efterligner dem af influenza. Imidlertid influenza tegn og symptomer vinder forbedre. Hvis tegn og symptomer ikke forbedres som forventet, lave en aftale med din læge.

Akut lymfatisk leukæmi opstår, når en knoglemarvstransplantation celle udvikler fejl i dens DNA. Fejlene fortæller cellen til at fortsætte med at vokse og dele, når en sund celle normalt ville stoppe dividere og til sidst dør. Når dette sker, blodlegemer bliver unormal. Knoglemarven producerer umodne celler, der udvikler sig til leukæmiske hvide blodlegemer kaldet lymfoblaster. Disse unormale celler ikke er i stand til at fungere ordentligt, og de kan opbygge og fortrænge sunde celler.

Det er ikke klart, hvad der forårsager DNA-mutationer, der kan føre til akut lymfatisk leukæmi. Men læger har fundet, at de fleste tilfælde af akut lymfatisk leukæmi ikke nedarves.

Faktorer, der kan øge risikoen for akut lymfatisk leukæmi omfatter

Lav en aftale med din familie læge eller en praktiserende læge, hvis du eller dit barn har tegn og symptomer, der bekymrer dig. Hvis din læge har mistanke om akut lymfatisk leukæmi, vil du sandsynligvis blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i behandling af sygdomme og tilstande i blod og knoglemarv (hematologist).

Fordi udnævnelser kan være kort, og fordi der er ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at være godt forberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at blive klar, og hvad de kan forvente fra lægen.

Din tid med din læge er begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. Liste dine spørgsmål fra vigtigst for mindst vigtigt i tilfælde tiden løber ud. For akut lymfatisk leukæmi, at nogle grundlæggende spørgsmål spørge lægen omfatter

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, tøv ikke med at spørge andre spørgsmål.

Lægen vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan give tid til at dække andre punkter, du ønsker at løse. Din læge kan bede

Undgå aktivitet, der synes at forværre eventuelle tegn og symptomer. For eksempel, hvis du eller dit barn føler trætte, give mulighed for mere hvile. Bestem hvilken af ​​dagens aktiviteter er vigtigst, og fokusere på opstilling disse opgaver.

Test og procedurer, der anvendes til at diagnosticere akut lymfatisk leukæmi omfatter

Knoglemarv test. Under knoglemarv aspiration, er en nål bruges til at fjerne en prøve af knoglemarv fra hoftebenet. Prøven sendes til et laboratorium til test for at lede efter leukæmiceller.

ALLE i ældre voksne

Læger i laboratoriet vil klassificere blodlegemer i specifikke typer baseret på deres størrelse, form og andre funktioner. De ser også visse ændringer i kræftceller og afgøre, om de leukæmiceller begyndte fra B-lymfocytter eller T-lymfocytter. Disse oplysninger hjælper din læge udvikle en behandlingsplan.

Generelt behandling for akut lymfatisk leukæmi falder i særskilte faser

Afhængig af din situation, kan de faser af behandling for akut lymfatisk leukæmi spænde to til tre år.

Behandlinger kan omfatte

Målrettet behandling med lægemidlet. Målrettede lægemidler angriber specifikke abnormiteter til stede i kræftceller, der hjælper dem med at vokse og trives.

En vis abnormitet kaldes Philadelphia-kromosomet er fundet i nogle mennesker med akut lymfatisk leukæmi. For disse mennesker, kan målrettede lægemidler anvendes til at angribe celler, som indeholder denne abnormitet.

Målrettede lægemidler omfatter imatinib (Gleevec), dasatinib (Sprycel), nilotinib (Tasigna) og blinatumomab (Blincyto). Disse lægemidler er godkendt kun for folk med Philadelphia-kromosomet-positive form for ALLE og kan tages under eller efter kemoterapi.

Stamcelletransplantation. En stamcelletransplantation kan anvendes som konsolidering terapi i mennesker med høj risiko for tilbagefald eller til behandling af tilbagefald, når den opstår. Denne procedure tillader en person med leukæmi at genetablere sunde stamceller ved at erstatte leukæmisk knoglemarv med leukæmi-fri marv fra en rask person.

En stamcelletransplantation begynder med høje doser af kemoterapi eller strålebehandling for at ødelægge enhver leukæmi-producerende knoglemarv. Marven derefter erstattet af knoglemarv fra en kompatibel donor (allogen transplantation).

Ældre voksne, såsom de ældre end 60, tendens til at opleve flere komplikationer fra alle behandlinger. Og ældre voksne har generelt en dårligere prognose end børn, der er i behandling for alle.

Diskuter dine muligheder med din læge. Baseret på din generelle sundhed og dine mål og p, kan du vælge at gennemgå behandling for din ALL.

Nogle mennesker kan vælge at give afkald behandling for kræft, fokuserer i stedet på behandlinger, der forbedrer deres symptomer og hjælpe dem med at få mest muligt af den tid, de har tilbage.

Ingen alternativ behandlinger har vist sig at helbrede akut lymfatisk leukæmi. Men nogle alternative behandlingsformer kan hjælpe med at lette bivirkninger af kræftbehandling og gøre dig eller dit barn mere komfortabel. Diskuter dine muligheder med din læge, som nogle alternative behandlinger kan forstyrre kræft behandlinger, såsom kemoterapi.

Alternative behandlinger, der kan lette symptomer omfatter

Selvom behandling for akut lymfatisk leukæmi er typisk meget vellykket, kan det være en lang vej. Behandlingen varer ofte 2 til 3 år, selv om de første tre til seks måneder er de mest intense.

Under vedligeholdelse faser, kan børnene som regel leve et forholdsvis normalt liv og gå tilbage til skolen. Og voksne kan være i stand til at fortsætte med at arbejde. For at hjælpe dig med at håndtere, så prøv at

Lær nok om leukæmi til at føle sig komfortable beslutninger gør behandling. Spørg din læge til at skrive ned så mange oplysninger om din specifikke sygdom som muligt. Så indsnævre din søgning efter oplysninger i overensstemmelse hermed.

Skriv ned spørgsmål, du ønsker at spørge din læge, før hver udnævnelse, og søge efter oplysninger i dit lokale bibliotek og på internettet. Gode ​​kilder omfatter National Cancer Institute, American Cancer Society og leukæmi & lymfom Society.

besøge din læge