angst sygdom

Oplever lejlighedsvis angst er en normal del af livet. Men folk med angst har ofte intens, overdreven og vedvarende bekymring og frygt om hverdagssituationer. Ofte involverer angstlidelser gentagne episoder af pludselige følelser af intens angst og frygt eller rædsel, der når et højdepunkt inden for få minutter (panikanfald).

Disse følelser af angst og panik forstyrre daglige aktiviteter, er vanskelige at styre, er ude af proportioner med de faktiske fare og kan vare lang tid. Du kan undgå steder eller situationer for at forhindre disse følelser. Symptomerne kan begynde i barndommen eller teenage år og fortsætter ind i voksenalderen.

Symptomer

Eksempler på angstforstyrrelser omfatter generaliseret angstlidelse, social angst (social fobi), specifikke fobier og separation anxiety disorder. Du kan have mere end én angst. Sommetider angst resultater fra en medicinsk tilstand, der kræver behandling.

Følelse nervøs, rastløs eller anspændt; At have en følelse af forestående fare, panik eller undergang; Har en forøget hjertefrekvens; Vejrtrækning hurtigt (hyperventilation); Svedende; rysten; Følelse af svaghed eller træthed; Problemer med at koncentrere eller tænker noget andet end den nuværende bekymring; Har du problemer med at sove; Oplever gastrointestinale (GI) problemer; Have svært ved at styre bekymring; At have trang til at undgå ting, der udløser angst

Fælles angst tegn og symptomer omfatter

Flere typer af angstlidelser findes

Se din læge, hvis

Agorafobi (ag-uh-Ruh-FOE-være-uh) er en form for angst, hvor du frygter og ofte undgå steder eller situationer, der kan forårsage dig til at gå i panik og gøre dig føle fanget, hjælpeløse eller flov .; Angst som følge af en medicinsk tilstand omfatter symptomer på intens angst eller panik, der er direkte forårsaget af en fysisk helbredsproblem .; Generaliseret angst omfatter vedholdende og overdreven angst og bekymre sig om aktiviteter eller arrangementer – selv almindelige, rutinemæssige spørgsmål. Den bekymring er ude af proportioner med de faktiske forhold, er vanskelig at kontrollere og påvirker hvordan du føler fysisk. Det sker ofte sammen med andre angstlidelser eller depression .; Panikangst involverer gentagne episoder af pludselige følelser af intens angst og frygt eller rædsel, der når et højdepunkt inden for få minutter (panikanfald). Du har måske en følelse af forestående undergang, åndenød, brystsmerter, eller en hurtig, flagrende eller hamrende hjerte (hjertebanken). Disse panikanfald kan føre til at bekymre sig om dem sker igen eller undgå situationer, hvor de har fundet sted .; Selektiv mutisme er en systematisk af børn til at tale i visse situationer, såsom skole, selv når de kan tale i andre situationer, såsom hjemme med nære familiemedlemmer. Dette kan forstyrre skole, arbejde og social funktion .; Adskillelse angst er en barndom lidelse karakteriseret ved angst, der er for stor for barnets udviklingsmæssige niveau og i relation til adskillelse fra forældre eller andre, der har forældrenes roller .; Social angst (social fobi) involverer høje niveauer af angst, frygt og undgåelse af sociale situationer på grund af følelser af forlegenhed, selvbevidsthed og bekymring om at blive dømt eller ses negativt af andre .; Specifikke fobier er kendetegnet ved stor angst, når du er udsat for en bestemt genstand eller situation, og et ønske om at undgå det. Fobier provokere panikanfald i nogle mennesker .; Stof-induceret angstlidelse er karakteriseret ved symptomer på intens angst eller panik, der er et direkte resultat af at misbruge narkotika, tager medicin, bliver udsat for et giftigt stof eller tilbagetrækning fra stoffer .; Andre specificerede angst og uspecificeret angstlidelse er udtryk for angst eller fobier, der ikke opfylder de nøjagtige kriterier for andre angstlidelser, men er væsentlige nok til at være belastende og forstyrrende.

Dine bekymringer må ikke gå væk på egen hånd, og de kan blive værre med tiden, hvis du ikke søger hjælp. Se din læge eller en mental sundhed udbyder, før din angst bliver værre. Det er lettere at behandle, hvis du får hjælp tidligt.

Du har lyst, du bekymre sig for meget, og det er at blande sig med dit arbejde, parforhold eller andre dele af dit liv; Din frygt, bekymring eller angst er bittert for dig og vanskelig at kontrollere; Du føler dig deprimeret, har problemer med alkohol eller stofmisbrug, eller har andre psykiske problemer sammen med angst; Du tror din angst kan være knyttet til et fysisk helbredsproblem; Du har selvmordstanker eller adfærd – hvis dette er tilfældet, straks søge akut behandling

Årsager

Årsagerne til angstlidelser er ikke fuldt forstået. Livserfaringer såsom traumatiske begivenheder synes at udløse angst i folk, der allerede tilbøjelige til at angst. Nedarvede træk kan også være en faktor.

For nogle mennesker, kan angst være knyttet til en underliggende sundhedsproblem. I nogle tilfælde, angst tegn og symptomer er de første indikatorer for en medicinsk sygdom. Hvis din læge har mistanke om din angst kan have en medicinsk årsag, kan han eller hun bestille prøver at lede efter tegn på et problem.

Eksempler på medicinske problemer, der kan være forbundet med angst omfatter

Sommetider angst kan være en bivirkning af visse medikamenter.

Det er muligt, at din angst kan skyldes en underliggende medicinsk tilstand, hvis

Risikofaktorer

Disse faktorer kan øge din risiko for at udvikle en angst

Hjerte sygdom; Sukkersyge; Skjoldbruskkirtel problemer, såsom hyperthyroidisme; Luftvejssygdomme, såsom kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) og astma; Stofmisbrug eller tilbagetrækning; Tilbagetrækning fra alkohol, anti-angst medicin (benzodiazepiner) eller andre medikamenter; Kronisk smerte eller irritabel tarmsyndrom; Sjældne tumorer, der producerer visse “kamp-eller-flygt” hormoner

Komplikationer

Have en angst gør mere end at gøre dig bekymre dig. Det kan også føre til, eller forværres, andre psykiske og fysiske forhold, såsom

Du har ikke nogen blod slægtninge (såsom en forælder eller søskende) med en angst; Du havde ikke en angst som et barn; Du behøver ikke undgå bestemte ting eller situationer på grund af angst; Du har en pludselig forekomst af angst, der synes relateret til livsbegivenheder og du ikke har en tidligere historie af angst

Du kan starte med at se din primære sundhedstjeneste læge for at finde ud af, om din angst kan være relateret til dit fysiske helbred. Din læge kan kontrollere for tegn på en underliggende medicinsk tilstand, der kan have brug for behandling.

Trauma. Børn, der udholdt misbrug eller traumer eller vidne traumatiske begivenheder har større risiko for at udvikle en angst på et tidspunkt i livet. Voksne, som oplever en traumatisk begivenhed også kan udvikle angst .; Stress på grund af en sygdom. At have en helbredstilstand eller alvorlig sygdom kan forårsage betydelige bekymre sig om emner som din behandling og din fremtid .; Stress oprustning. En stor begivenhed eller en opbygning af mindre stressende livssituationer kan udløse overdreven angst – for eksempel et dødsfald i familien, arbejde stress eller igangværende bekymre sig om finanser .; Personlighed. Mennesker med visse personlighedstyper er mere tilbøjelige til angst end andre er .; Andre psykiske lidelser. Mennesker med andre psykiske lidelser, såsom depression, har ofte også en angst .; Under blodsbeslægtede med en angst. Angst kan køre i familier .; Stoffer eller alkohol. Drug eller alkohol brug eller misbrug eller tilbagetrækning kan forårsage eller forværre angst.

Diagnose

Dog kan det være nødvendigt at se en mental sundhed specialist, hvis du har svær angst. En psykiater er en læge, der har specialiseret sig i diagnosticering og behandling af psykiske lidelser. En psykolog og visse andre psykiatere kan diagnosticere angst og yde rådgivning (psykoterapi).

At hjælpe med at diagnosticere en angst og udelukke andre betingelser, kan din udbyder

Depression (som ofte sker med en angst) eller andre psykiske lidelser; Stofmisbrug; Søvnbesvær (insomnia); Fordøjelsesproblemer eller tarm problemer; Hovedpine og kroniske smerter; Social isolation; Problemer fungerer i skolen eller arbejde; Dårlig livskvalitet; Selvmord

De to vigtigste behandlinger for angst er psykoterapi og medicin. Du kan drage størst fordel af en kombination af de to. Det kan tage nogle trial and error at opdage, hvilke behandlinger der virker bedst for dig.

Give dig en psykologisk vurdering. Dette indebærer beskriver dine tanker, følelser og adfærd for at hjælpe lokalisere en diagnose og tjekke for relaterede komplikationer. Angstlidelser forekommer ofte sammen med andre psykiske problemer – såsom depression eller stofmisbrug – som kan gøre diagnosen mere udfordrende .; Undersøg dine symptomer til kriterierne i DSM-5. Mange læger bruger kriterierne i DSM (DSM-5), udgivet af American Psychiatric Association, til at diagnosticere en angst.

Også kendt som samtaleterapi eller psykologisk rådgivning, indebærer psykoterapi arbejder med en terapeut til at reducere din angst symptomer. Det kan være en effektiv behandling for angst.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er den mest effektive form for psykoterapi for angst. Generelt en kortvarig behandling, CBT fokuserer på at lære dig specifikke færdigheder til at forbedre dine symptomer og gradvist vende tilbage til de aktiviteter, du har undgået på grund af angst.

Visse antidepressiva bruges også til at behandle angst .; En anti-angst medicin kaldet buspiron kan ordineres .; I begrænsede tilfælde, kan lægen ordinere en bestemt type beroligende kaldes en benzodiazepin til kortvarig lindring af angstsymptomer.

Behandling

CBT omfatter eksponering terapi, hvor du gradvist støde på den genstand eller situation, der udløser din angst, så du opbygger tillid til, at du kan håndtere situationen og angstsymptomer.

Dine angstsymptomer. Bemærk, når de opstår, uanset om noget ser ud til at gøre dem bedre eller værre, og hvor meget de påvirker din dag-til-dag aktiviteter og interaktioner .; Hvad er årsagen til dig stress. Medtag nogen større liv ændringer eller stressende begivenheder, du har behandlet for nylig. Bemærk også eventuelle traumatiske oplevelser, du har haft i fortiden eller som barn .; Enhver familie historie af psykiske problemer. Bemærk, hvis dine forældre, bedsteforældre, søskende eller børn har kæmpet med eventuelle psykiske problemer .; Eventuelle andre sundhedsmæssige problemer, du har. Omfatter både fysiske forhold og psykiske problemer .; Alle medikamenter du tager. Medtag noget medicin, vitaminer, urter eller andre kosttilskud, og doserne .; Spørgsmål til din læge for at få mest ud af din udnævnelse.

Flere typer af medicin anvendes til at hjælpe med at lindre symptomer, afhængigt af typen af ​​angst du har, og om du har også andre psykiske eller fysiske sundhedsproblemer. For eksempel

Tal med din læge om fordele, risici og mulige bivirkninger af medicin.

Alternativ medicin

Flere naturlægemidler er blevet undersøgt som en behandling for angst, men mere forskning er nødvendig for at forstå de risici og fordele. Naturlægemidler og kosttilskud er ikke overvåges af FDA på samme måde medicin er. Du kan ikke altid være sikker på, hvad du får, og om det er sikkert. Nogle af disse kosttilskud kan interferere med receptpligtig medicin eller forårsage farlige interaktioner.

Før du tager naturmedicin eller kosttilskud, så tal med din læge for at sikre at de er sikkert for dig og vil ikke interagere med nogen medicin du tager.

Hvad er den mest sandsynlige årsag til min angst ?; Er der andre mulige situationer, psykiske problemer eller fysiske helbredsproblemer, der kunne være årsag eller forværrede min angst ?; Har jeg brug for nogen tests ?; Skal jeg se en psykiater, psykolog eller anden mental sundhed udbyder ?; Hvilken type af terapi kan hjælpe mig ?; Ville medicin hjælpe? Hvis ja, er der en generisk alternativ til den medicin, du ordineres ?; Ud over behandling, er der nogen skridt jeg kan tage derhjemme, der kan hjælpe ?; Har du nogen undervisningsmaterialer, som jeg kan have? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Forberedelse til en aftale

Du kan starte med at se din primære sundhedstjeneste læge. Han eller hun kan henvise dig til en mental sundhed professionel.

Livsstil og hjem retsmidler

Før din udnævnelse, lave en liste over

Eksempler på spørgsmål, du måske ønsker at spørge din læge kan nævnes

Tøv ikke med at spørge andre spørgsmål under din udnævnelse.

Coping og support

Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, såsom

Mens de fleste mennesker med angst har brug psykoterapi eller medicin for at få angst under kontrol, livsstilsændringer også kan gøre en forskel. Her er hvad du kan gøre

Forebyggelse

Lær mere om Angst

For at klare en angstlidelse, her er hvad du kan gøre

Der er ingen måde at forudsige med sikkerhed, hvad der vil forårsage nogen til at udvikle en angst, men du kan tage skridt til at mindske virkningerne af symptomer, hvis du er ivrig

Mere om Angst

Symptom checker

1

Symptom Checker 1

Hvad er dine symptomer, og hvor alvorlige er de? Hvordan de påvirker din evne til at fungere ?; Har du nogensinde haft et panikanfald ?; Har du undgå bestemte ting eller situationer, fordi de gør dig ængstelig ?; Har dine følelser af angst været lejlighedsvis eller kontinuerlig ?; Hvornår har du først begynde at mærke dine følelser af angst ?; Er noget særligt synes at udløse din angst eller gøre det værre ?; Hvad, hvis noget, synes at forbedre dine følelser af angst ?; Hvad traumatiske oplevelser har du haft for nylig eller før i tiden ?; Hvad, hvis nogen, fysisk eller psykisk sundhedsmæssige betingelser har du ?; Tager du nogen receptpligtig medicin ?; Har du jævnligt drikker alkohol eller bruge rekreative stoffer ?; Har du nogen blod slægtninge, der har angst eller andre psykiske lidelser, såsom depression?

Hold fysisk aktive. Udvikle en rutine, så du er fysisk aktive de fleste af ugens dage. Motion er en kraftfuld stress reducer. Det kan forbedre dit humør og hjælpe dig forblive sunde. Start ud langsomt og gradvist øge mængden og intensiteten af ​​dine aktiviteter .; Undgå alkohol og rekreative stoffer. Disse stoffer kan forårsage eller forværre angst. Hvis du ikke kan holde op på egen hånd, se din læge eller finde en støttegruppe til at hjælpe dig .; Rygestop og skære ned eller afslutte drikke koffeinholdige drikkevarer. Både nikotin og koffein kan forværre angst .; Brug stresshåndtering og afspændingsteknikker. Visualiseringsteknikker, meditation og yoga er eksempler på afspændingsteknikker, der kan lette angst .; Lav søvn en prioritet. Gør hvad du kan for at sikre, at du får nok søvn til at føle sig udhvilet. Hvis du ikke sover godt, se din læge .; Spis sundt. Sund kost – såsom fokus på grøntsager, frugt, fuldkorn og fisk – kan være forbundet med reduceret angst, men mere forskning er nødvendig.

)

Lær om din lidelse. Tal med din læge eller mental sundhed udbyder. Find ud af, hvad der kan forårsage din specifikke tilstand, og hvilke behandlinger kan være bedst for dig. Inddrag din familie og venner og bede om deres støtte .; Hold dig til din behandlingsplan. Tag medicin som anvist. Hold terapi aftaler og afslutte eventuelle opgaver din terapeut kan give dig. Sammenhæng kan gøre en stor forskel, især når det kommer til at tage din medicin .; Handle. Lær, hvad der udløser din angst eller får dig stress. Øv de strategier, du har udviklet med din mentale sundhed udbyder, så du er klar til at håndtere angst følelser i disse situationer .; Hold en dagbog. Holde styr på dit personlige liv kan hjælpe dig og din mentale sundhed udbyder identificere, hvad der volder dig stress og hvad der synes at hjælpe du føler dig bedre .; Deltag en angst støtte gruppe. Husk, at du ikke er alene. Støttegrupper tilbyde medfølelse, forståelse og fælles oplevelser. Den Nationale Alliance om psykisk sygdom og angst og depression Association of America giver oplysninger om at finde støtte .; Lær time management teknikker. Du kan reducere angst ved at lære at omhyggeligt styre din tid og energi .; Socialisere. Lad ikke bekymringer isolere dig fra kære eller aktiviteter .; Bryde den onde cirkel. Når du føler dig ængstelig, tage en rask gåtur eller dykke ned i en hobby at koncentrere dine tanker væk fra dine bekymringer.

Få hjælp tidligt. Angst, ligesom mange andre psykiske tilstande, kan være sværere at behandle, hvis du venter .; Hold dig aktiv. Deltage i aktiviteter, som du nyder, og der gør du føler dig godt om dig selv. Nyd social interaktion og omsorgsfulde relationer, som kan mindske dine bekymringer .; Undgå alkohol eller stofmisbrug. Alkohol og stofmisbrug kan forårsage eller forværre angst. Hvis du er afhængig af at nogen af ​​disse stoffer, kan holde op gøre dig ængstelig. Hvis du ikke kan holde op på egen hånd, se din læge eller finde en støttegruppe til at hjælpe dig.